EVANGELIJOS PAPRASTUMAS

Juk parašyta: „Sunaikinsiu išmintingųjų išmintį, niekais paver­siu gudriųjų gudrybę“ (1 Kor 1, 19).

„Bet Dievas pasirinko, kas pasauliui kvaila, kad su­gėdintų išminčius. Dievas pasirinko, kas pasauliui silpna, kad sugėdintų galiūnus. Ir tai, kas pasaulio akimis žemakilmis ir paniekintas, net tai, ko nėra, Dievas pasirinko, kad niekais paverstų tai, kas laikoma kažin kuo, kad joks žmogus Dievo akyse negalėtų girtis. Jo dėka ir jūs esate Kristuje Jėzuje, kuris mums tapo iš Dievo kylančia išmintimi, teisumu, pašventimu ir atpirkimu, kad, anot Rašto, kas giriasi, girtųsi Viešpačiu“ (1 Kor 1, 27–31).

Jaučiuosi laimingas, nes žinau, kad mums pažadėta išmintis, kadangi Evangelijos paprastumą ganėtinai sunku suprasti. Viena iš priežasčių, paaiškinančių, kodėl Evangelija sunkiai suprantama, yra būtent jos paprastumas. Ilgą laiką mes ieškojome kažko gilaus, moksliško, dieviško, kai tuo tarpu pati tiesa yra paprasta. Ir Dievui kartais tenka padėti mums suprasti, kokia ji iš tikrųjų paprasta.

Koledže, kur aš mokiausi, buvo mokytojas, kuris mėgo mums sakyti: „Didysis menas užmaskuoja savąjį meną.“ Šiuos žodžius jis aiškino taip: visa, kas genialu – genialu savo paprastumu. Tai, kas tikrai didinga, iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti taip lengvai prieinama, kad neatrodys didingai.

Aš dėkoju Dievui už tai, kad Jėzus yra mūsų išmintis. Prašau, atkreipkite dėmesį į tai, kad išmintis negali egzistuoti be Jėzaus. Išmintis negaunama kaip kažkoks ypatingas daiktas. Ne, ji randama tik Jėzuje. Jis mums tapo išmintimi, atėjusia iš Dievo.

Jėzus atėjo į šį pasaulį ir priklausė nuo savo Tėvo kaip nuo Išminties Šaltinio. Dievas buvo Jo išmintis. Išmintis, kuri lydėjo Jį gyvenime, ėjo iš Jo Tėvo. Per ryšį su Jėzumi toji išmintis priei­nama šiandien ir mums. Ši išmintis padeda mums gerai suprasti išganymo tiesą per tikėjimą Jėzumi. O ją suprasti sunku, kadangi žmogus linkęs nesutikti su teigimu, kad jis negali savęs išganyti. Visa, ką mes galime padaryti, tai ateiti pas Jėzų tokie, kokie esame, eiti pas Jį kasdien, kad išganymo darbas ir toliau būtų atliekamas mūsų gyvenime. Nužengusi iš dangaus išmintis mums padės suprasti ir priimti šią paprastą Evangeliją.

Morisas L.Vendenas